Yüzyıllardır mimari tasarımların en eski malzemesi olarak öne çıkan doğal taş, önemini yitirmeksizin ana yapı malzemesi olarak değerini sürdürmeye devam ediyor. Doğal taş, teknolojik gelişmelerle işlenebilirliğinin artmasının yanı sıra doğallığı, uzun süreli kullanım sağlaması ve estetik oluşuyla mikro tasarımlardan kamusal alanlara kadar geniş bir kullanım perspektifine sahip. Kentlinin karşılaşma ve müşterek kullanım mekanları olan kamusal alanlar ile kent mobilyaları, kentte birer nefes noktası tanımlarken malzeme seçiminde doğallık ve sürdürülebilirliğinin ön plana çıktığı tasarımlardır. Farklı kullanıcıların çeşitli aktivitelerine uyum sağlama gerekliliğinin yanı sıra uzun süreli kullanım kolaylığı sağlaması gereken bu mekanlarda doğal taş, zengin kullanımı, sürdürülebilirliğe katkısı ve yıllarca bozulmadan kullanılabilir oluşuyla ana malzeme olarak tercih ediliyor. Son yıllarda üretilmiş, meydanlardan seyir noktalarına, parklardan oyun alanlarına kadar doğal taş kullanımıyla zenginleşen kamusal alan ve kent mobilyalarını sizin için derledik.
Pedra Da Ra Seyir Noktası
Mimari Tasarım: Carlos Seoane
Alan: 3.300 m²
Tamamlanma Tarihi: 2016
Proje Yeri: Ribeira, İspanya
Fotoğraflar: Ana Amado
Doğal Taş: Granit
Atlantik Okyanusu’nun ufkunu boydan boya izlenebilecek bir gözlem noktası oluşuyla 1980’lerden beri kullanılan Pedra da Ra seyir tepesi, zaman içerisinde orijinal niteliğini yitirmiş. Seyir noktası projesi, Riveira Kent Konseyi’nin turistik olanakları teşvik etmeyi amaçlayan yatırımlar kapsamında mimar Carlos Seoane tarafından tasarlanmış. Projede, bölgenin doğal niteliğini bozan eski beton merdivenin yıkılması ve mevcut kayaların öne çıkarılması ana tasarım kararı olarak belirlenmiş. Bölgenin büyük arkeolojik değere sahip Kelt yerleşimine uzanan yolları barındırması bu iki alan arasında ilişki kurma fikri harekete geçirmiş. Adını arazide bulunan ihtişamlı kayadan alan Pedra da Ra bölgesinin arkeolojik geçmiş ve peyzaj değeri göz önünde bulundurularak yakındaki taş ocağından çıkarılan granit malzeme kullanılarak inşa edilmiş. Yerel granit malzemenin bitki örtüsüyle birleşimi sayesinde neredeyse hiç bakım gerektirmeyen bir kullanım sağlanmış. Görme duyusunu harekete geçirmenin yanı sıra patikaların arkeolojik yollara yönlendirmesiyle doğayı farklı noktalardan algılamayı kolaylaştıran bir deneyim merkezi oluşturulmuş. Oluşturulan izleme deneyimi doğal taşın dokunsal özellikleriyle birleştirilerek doğayı ana temel alan proje, mimariyi duyusal bir deneyime dönüştürüyor.
Battery Park
Mimari Tasarım: dhk Architects
Alan: 12.000 m²
Tamamlanma Tarihi: 2018
Proje Yeri: Cape Town, Güney Afrika
Fotoğraflar: Dave Southwood, Theo Gutter
Doğal Taş: Yerel doğal taş
Battery Park, Afrika’nın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biri olan Cape Town’un önemli bir girişinde yer alan 12.000 metrekarelik yeni bir şehir parkıdır. Bölge için planlanan büyük bir kentsel projenin çekirdeği olarak geliştirilen tasarımda, park, meydan ve bölgeyi canlandırmak için konumlanan yeni yaya yollarını içeriyor. Parkın yer aldığı arazi, şehrin en eski yapılarından biri olan Amsterdam Bataryası’nın kalıntılarını içerdiği için arkeolojik öneme sahip ve rekreasyon alanının düzenlemesinde tarihi kalıntılara saygı göstermek ana öncelik olarak düşünülmüş. Arkeolojik buluntular, arazideki kanalın sekiz metre yukarısında yer alıyor. Yapının orijinal ayak izine göre planlanan yürüyüş yolları, ziyaretçilere parkta gezintileri sırasında yapının boyutu hakkında fikir veriyor. Tasarım konsepti park ile meydan arasında bağlantı kurmak olmuş ve parkın seviyesi kademeli olarak alçaltılmış. Parkın doğal taş kaplı peyzajı ve doğal taş cepheli perakende birimleri, bölgenin dokusunu görsel uyumuyla destekliyor. Park ve meydanda kullanılan tüm doğal taşların inşaat sürecinde çıkarılan taşlar olması, arkeolojik kalıntılarla çağdaş tasarımı birleştirme arzusunu simgeliyor.
“Orchestre” ve “Conversations”
Mimari Tasarım: Olivier Vardot
Tamamlanma Tarihi: 2018-2019
Proje Yeri: Fransa
Fotoğraflar: Graziella Antonini
Doğal Taş: Kumtaşı, volkanik taş, mermer
Tasarımcı Olivier Vardot, Aix-Marseille Edebiyat ve İnsan Bilimleri Üniversitesi kampüsü için Latin harfleri şeklinde tasarladığı ve lav taşı ile mermerden üretilen “Orchestre” isimli bankların ilhamını yazının tarihinden almış. Açık havada yer alan 26 heykelsi bank, soyut formları sayesinde kampüs içinde insanların bir araya gelip etkileşime girebileceği pozitif bir alan sunuyor. Fransa’daki bir bölgeden çıkarılan lav taşından (andezit) ve küçük parçaları ise mermerden yapılan bankların mekan içerisindeki dağılımı, antik amfi-tiyatroların sahnesine göre hayali bir elips olarak düzenlenmiş. Mimarın diğer projesi ise Paris’in kuzeydoğu banliyölerinde çocukları sosyalleşmeye teşvik eden üç geometrik taş yapıdan oluşan bir açık hava oyun alanı. “Conversations” isimli projenin ana fikri, zamana karşı direnebilen, ama daha önemlisi çocuklara dayanabilen, anıtsal ve uzun ömürlü bir dizi ürün yaratmak üzerine şekillenmiş. Kumtaşı ve volkanik taş kullanılarak üretilen monolitik görünümlü kent mobilyaları, etkileşimi ve hayal gücünü teşvik ederek çocuklara gelişmiş bir oyun deneyimi sunuyor.
Châtenay-Malabry Kent Meydanı
Mimari Tasarım: Ateliers 2/3/4/
Alan: 4.200 m²
Tamamlanma Tarihi: 2016
Proje Yeri: Hauts de Seine, Fransa
Fotoğraflar: Clément Guillaume
Doğal Taş: Kireçtaşı
Fransa’nın Hauts de Seine bölgesinin yeni yerleşimlerle büyüyen mahallesinin girişini oluşturan meydanın tasarımı Ateliers 2/3/4/ ofisi tarafından gerçekleştirildi. Arazinin jeo-topografik özellikleri ve yoğun trafik yollarının kesişme noktasındaki konumu düşünülerek 5 metrelik kot farklı yaratılan bir peyzaj planı kurgulanmış. Rampalarla merdivenler tasarıma birlikte entegre edilirken ortaya çıkan oturma alanlarıyla meydan yaya ile araç trafiği arasında bir eşik oluşturuyor. Ana yolun meydanın altına alınmasıyla sağlanan görsel süreklilik trafik yoğunluğuyla ilgili duyulan rahatsızlıklara da çözüm getirmiş. Meydan tasarımının basamak, rampa, teras ve oturma alanlarının tümünde seçilen doğal taş, tüm yaya hareketlerininin yanı sıra meydanın farklı aktiviteler için kullanımına da izin veriyor.
Erratica Park
Mimari Tasarım: MB Architects
Alan: 12 m²
Tamamlanma Tarihi: 2016
Proje Yeri: New York, ABD
Fotoğraflar: Matthew Carbone
Doğal Taş: Yerel doğal taş
New York Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde geliştirilen proje, Chelsea bölgesinde 12 metrekarelik bir alanı kapsıyor. MB Architects tasarımı projede, cadde alanının yönetimini kamusal bir mekana dönüştürmek için halk açık oturma ve ortak kullanım alanları düzenlenmiş. Misavirperver bir deneyim yaratmak için üretilen kamusal alan bank, saksı ve çeşitli kent mobilyalarından oluşuyor. Pek çok depolama tesislerinin ve yoğun araç trafiğinin bulunduğu bölgede kamu güvenliği ve yaya trafiğini araçlardan koruma ihtiyacı ön plana alınmış. Bölgenin sanat dünyasıyla olan bağlantısını geliştirmek için kullanıcıların etkileşim kuracağı kentsel dokular, doğal taş malzeme seçilerek öne çıkarılmış. Doğal taş parçalar, kullanıcı ergonomisine yönelik oturma, uzanma ve hatta yoga yapma aktivitelerine yönelik olarak seçildikten sonra uygun boyutlarda kesilerek kaldırımla arasındaki hattı vurgulamak için reçine malzemeden yapılmış bir mat üzerine yerleştirilmiş. Yerleştirilen kent mobilyalarına oyularak ekilen çim ve bitkilerle kamusal mekan, şehrin kalabalığından kısa süreli bir dinlenme noktasına dönüştürülmüş.