BIR TURIZM ŞEHRI OLAN ANTALYA, FUARLARIYLA DA ADINI DUYURMAK ISTIYOR. ŞEHIRDE BULUNAN OTELLERIN YANINDA FUARCILIK ALANINDA YAPILAN YATIRIMLAR GEREKLI ALT YAPIYI SAĞLIYOR. İLKI GEÇEN YIL PYRAMIDS FUARCILIK TARAFINDAN DÜZENLENEN DOĞAL TAŞ FUARI BU YIL DA KAPILARINI MERMER ALICILARINA YENIDEN AÇIYOR. FUARIN GEÇMIŞINI VE GELECEKTE ULAŞILMAK ISTENEN HEDEFLERI PYRAMIDS FUARCILIK GENEL MÜDÜRÜ TOLGA TEZEL ILE KONUŞTUK:
Bize Antalya Doğal Taş fuarından biraz söz eder misiniz? Geçmişi, geçen yılki fuar hakkında bilgiler, kimler katıldı, ziyaretçiler nasıldı gibi bilgiler…
Türkiye’de mermer sektörü gelişen bir sektördür. Doğal kaynaklar açısından bakıldığı zaman Türkiye, miktar ve çeşitlilik bakımından dünya üzerinde bir numaradır. Ayrıca fuarcılık sektörü kent ekonomileri için hayati önem taşıyor. Antalya, Isparta ve Burdur yöresinde en çok ihracat yapan ikinci büyük sektörün doğal taş sektörü olduğunu düşünürsek, mermer fuarının Antalya’da yapılması bölge açısından gereklidir. Biz de bu ihtiyacın farkında olduğumuz için Turkey Stone Antalya fuarının ilkini 2015 Mayıs ayında gerçekleştirdik.
Yeni teknolojiler eskilerin yerini almış gibi görünse de hiç bir şey yüz yüze görüşerek el sıkışmanın getirdiği güven ve anlaşma ortamını sağlamıyor. İnternet var diyoruz, mailleşiyoruz diyoruz fakat kiminle iş yaptığımızı bilmiyoruz. Yeni teknolojilerin getirdiği kolaylıklar pazarlama, medya ve promosyon alanında çok işimize yarıyor. Doğru kişilere ulaşmakta nokta atışları yapabiliyoruz. Fakat asıl önemli olan firmalarla müşterilerini aynı çatı altında buluşturabilmektir. İşte tam da bu yüzden fuarcılık sektörü çok önemlidir ve hedef pazarlara açılan ticaret kapısıdır. Sadece iş bağlantılarının sağlanması, ürün ve hizmetlerin tanıtılması değil, aynı zamanda rakiplerin tanınması ve rekabet şartlarının da görülmesi açısından çok önemlidir.
Pyramids Grup olarak Mısır, Irak, Hollanda, Fas, Türkiye ofislerimiz ve yurtdışı partnerlerimizle gerçekleştirdiğimiz yoğun işbirliği ile fuara, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, İsrail, Ürdün, Irak, Mısır, Yunanistan, Çin ve Hindistan başta olmak üzere Avrupa, Körfez Ülkeleri, Ortadoğu, Balkanlar, Rusya ve Türki Cumhuriyetler, Uzak Doğu’dan 1.000 kişilik alım heyeti çalışması yaptık.
Ayrıca hazırlanan servislerle özellikle yabancı ziyaretçilerimizi fabrikalara ve ocaklara götürüp fabrika kapasitelerini, ocakları yerinde görmelerini sağladık.
Antalya fuarının önemli bir özelliği de kültleşmiş taşların yanında yeni açılmış ocakların taşlarını da bulabilmeniz, yatırımlarınızı yönlendirebileceğiniz yeni desen ve renklerdeki taşları ilk Antalya’da görebilmeniz çünkü tarih açısından da baktığınız zaman Mayıs ayı taşın ocaktan vitrine çıkacağı en doğru tarih. Aynı zamanda bej/beyaz tonları taşların evi olan Burdur-Afyon yöresine kısa zamanda ulaşabileceksiniz. Antalya’nın konumu özellikle de yabancı ziyaretçilerimizin çok ilgisini çekiyor ve çok güzel geri bildirimler aldık. Ziyaretçi fuara geliyor, firmayla konuşuyor, taşını beğeniyor, firma yetkilisiyle en fazla 2-3 saat içerisinde fabrikasına gidiyor, ocağını geziyor. Bu hem firmalarımız hem de ziyaretçilerimiz için büyük kolaylık. Geçen sene olduğu gibi bu sene de bölgedeki firmalarımızın, derneklerimizin, ticaret ve sanayi odalarımızın tam desteğini aldık.
Katılımcı firmaların fuar hakkında görüşleri nelerdir?
Katılımcı firmalarımız ziyaretçi potansiyelinden memnunlar. Antalya Marble, Sapphire Art Stone ve Finike Marble firmalarımız da 2016 yılının sponsorluğunu üstlendiler. Yerli ve yabancı firmalardan katılımımız artıyor. Çok kısa sürede Antalya Fuarı büyüyecek ve uluslararası nitelikte bir fuar olacaktır.
Bu yıl fuar organizasyonu nasıl gerçekleşiyor? Kimler bu fuarın ziyaretçisi olacak?
Bu yıl da özellikle körfez ülkelerinden olmak üzere 2.500 yabancı ziyaretçi getirmeyi hedefliyoruz. Biliyorsunuz fuarların ilkleri her zaman zordur fakat biz yurtiçi yurtdışı reklam ve pazarlama çalışmalarımızla, fuar ziyaretlerimizle, geniş Ortadoğu bağlantılarımızla faydalı bir fuar geçirdik ve Antalya önyargısını kırdık. Bu sene fuarımıza çok daha büyük bir ilgi var. Sektör Antalya’dan çok memnun ve bu fuarın büyümesini istiyor. Geçen sene fuarımıza büyük bir protokol ilgisi de vardı, özellikle de Antalya ve çevre şehirlerin belediyeleri, ticaret odaları hazırdı. Bu yıl da Antalya Belediyeler Birliği, Kepez Belediyesi ve ATSO-Antalya Ticaret ve Sanayicileri Odası’nın da desteği ve daha desteğini alacağımız kurumlarla birlikte fuarımızın verimli geçeceğinden eminiz. Yurtdışında da bir çok mimarlık ve inşaat derneğinin desteğini almış durumdayız. Türkiye’nin ihracatına baktığımız zaman Çin ve Amerika’dan sonra gelen ülkeler Suudi Arabistan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Filistin, Ürdün, Lübnan, Libya, Bahreyn, Israil, Mısır, Cezayir, Kuveyt ve Fas. Bu ülkeler bizim gerek ofislerimizin bulunduğu, ofisimiz yoksa bile acentelerimizin olduğu bölgeler. 2.500 kişilik alım heyeti programımız olacak bu bölgelerden. Ayrıca ziyaretçilerimizi fabrikalara ocaklara da götüreceğiz.
Günümüzde yapıtaşından çok kaplama, döşeme ve dekorasyonda kullanılan doğal taşların özelliğine göre kullanım alanı da değişmekte, örneğin granit dış yapıların kaplanmasında ve döşemelerde, mermer ise daha çok inşaat sektöründe iç mekanlarda ve güzel sanatlar, dekorasyon, mezar ve mezar taşı gibi alanlarda kullanılmakta. Bu da inşaat sektörünün ve mimarların ilgi alanına girmekle beraber, ziyaretçilerimiz olarak listenin birinci sırasında yer almaktadırlar. Ayrıca otel sektörü de ziyaretçilerimiz arasında.
Dünya doğal taş fuarlarını düşündüğünüzde, Antalya fuarını nerede konumlandırıyorsunuz? Önümüzdeki yıllarda Antalya fuarı mermer sektörüne nasıl hizmet edecek?
Bildiğiniz gibi Antalya denince akla ilk turizm gelir. Ama günümüzde ticaret ağının da yükselmeye başladığı bir şehir. Biz de mermerin doğru yerini ve zamanını seçerek katılımcılarımızı ve ziyaretçilerimizi bu sektörün ocağında buluşturuyoruz. Antalya da turizmin yanına ticareti eklemekte kararlı. Antalya Expo Center şu anda 20.000 m2 iç alan ve 10.000 m2 dış alana sahip fakat iç alan kapasitesi 2017 yılında 42.000 m2 olacak. Bizim de hedefimiz bu 52.000 m2 doldurmak. Bu sene yaptığımız fuara nazaran 2016’da yapacak olduğumuz fuarın destekçilerimizle iyi bir ses getireceğinden eminiz. Antalya ve Türk mermer sektörü çok güzel ve büyüyen bir pazar kazanıyor, ziyaretçiler ise zaten Antalya’yı tanıyorlar ve burada bir fuar yapılmasından da çok memnunlar.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.